Anis plod 100 g

kn17.00

Sastojci:
Plod anisa (Pimpinella anisum)

Način pripreme čaja:
2 žličice preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje te procijediti.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

Kategorija:

Opis

Sastojci:
Plod anisa (Pimpinella anisum)

Način pripreme čaja:
2 žličice preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje te procijediti.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

Dodatne informacije

Crtica iz povijesti biljne kulture

Anis (lat. Pimpinella anisum) zvan još aniš, slatki januš, biljka iz porodice štitarki poznata po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima. Potječe iz Egipta od ploda mediteranske biljke, a danas se najviše uzgaja u Španjolskoj.

Primjena u narodnoj medicini:

– dezinficira sluznicu usta i desni
– omekšava sluz u bronhijima i olakšava iskašljavanje
– djeluje protiv bronhitisa, astme, gripe, viroza i raznog kašlja
– koristi se u liječenju sinusa kao inhalat
– potiče pravilan rad žuči
– pomaže kod želučanih bolova i poremećaja; kod povraćanja i mučnina
– pomaže kod proljeva u problema sa crijevima
– protiv vjetrova i nadutosti
– pomaže rad bubrega i urinarnog trakta
– koristi se u liječenju hepatitisa i ciroze jetre
– regulira menstrualni ciklus te pomaže protiv menstrualnih bolova
– u novije vrijeme koristi se pri liječenju raka prostate
– djeluje smirujuće
– djeluje protiv nesanice
– stimulativno djeluje na nervni sustav
-povećava broj leukocita u krvi