Hibiskus 50 g

2.65

Sastojci:
Cvijet hibiskusa (Hibiscus sabdariffa)

Način pripreme čaja:
1 žličicu cvijeta hibiskusa preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta uz povremeno miješanje te procijediti. Zasladiti po želji.

Način čuvanja:
Čuvati na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi.

Rok trajanja i serijski broj naznačen na ambalaži.

.

Kategorija:

Opis

Sastav:

Zelen purpurne rudbekije

PRIPREMA: 1 čajnu žlicu (1,5 g) biljke preliti s 2 dl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 10 – 15 minuta, potom procijediti. Čaj piti 3 puta po jednu šalicu dnevno,

.

Dodatne informacije

Crtica iz povijesti biljne kulture

Hibiskus (lat. Hibiscus), u narodu poznatiji i kao kineski slez ili japanska ruža, je rod od oko 200 do 220 vrsta biljaka iz porodice sljezova (Malvaceae), u koju pripadaju i kakao, pamuk i baobab. Iako se u cijelom svijetu gaji i kao ukrasna biljka prirodno stanište hibiskusa predstavljaju topli i umjereni, suptropski i tropski regioni. U rod hibiskusa spadaju i zeljaste i drvenaste biljke (žbunovi i nisko drveće).
Hibiskus je poreklom sa prostora današnje Indije i Kine. Mnogi su smatrali da ova biljka potiče iz Sirije, gdje se zove sirijska ruža. Iako nije poznat točan datum donošenja hibiskusa na tlo Evrope, mnogi stručnjaci smatraju da je to bilo tokom 1731, po povratku biologa sa istraživačkih radova iz Azije. Do 1786, godine opisane su tri vrste hibiskusa. Iako je do sada poznato preko 200 vrsta, taj broj konstantno raste.

PRIMJENA HIBISKUSA U NARODNOJ „MEDICINI“
-U prevenciji prehlada.
– Snižavanje kolesterola i triglicerida