Ulje crnog kima 100 ml

kn51.00

Najvrjedniji sastojak crnog kima su nezasićene masne kiseline, koje vraćaju ravnotežu lipidima u organizmu. Ulje crnog kima koje se dobiva tiještenjem sjemenki crnog kima, sadrži oko 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višestruko nezasićene masne kiseline. Bio ulje crnog kima bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i stoga se preporuča za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo tih kiselina u prehrani čovjeka. Omega-3 masne kiseline povezane su sa snižavanjem broja upalnih procesa u organizmu koji dovode do bolesti kao što su rak, reumatski artritis, začepljenje arterija, oslabljeni imunitet. Omega-6 masne kiseline od velikog su značaja kod ublažavanja problema artritisa, dijebetesa i kožnih bolesti. Najveći značaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina leži u njihovom omjeru. Ako je taj omjer pravilan u organizmu nastaje ravnoteža metabolita eikosanoida, a ona je važna za homeostazu kompletnog organizma. U ulju crnog kima također se nalaze i omega-9 masne kiseline. Omega-9 su vrlo važne kod začepljenja krvnih žila jer spriječavaju kolesterol da se lijepi za stijenke krvnih žila.

Osim tog, ulje crnog kima preporuča se za ublažavanje simptoma alergija, astme i atopijskog dermatitisa, za što su također zasluzne nezasićene masne kiseline.

Porijeklo:

Egipat

Opis

Crni kim (Nigella sativa L. Ranunculaceae) je biljka porijeklom iz južne Azije.

Korištenje crnog kima proteže se tisućama godina unatrag od drevnog Egipta, preko Biblije i Starog zavjeta te proroka Muhameda pa sve do današnjih dana. Suvremena znanost istražuje ga tek nešto više od 50 godina, ali ta su znanstvena otkrića jednako veličanstvena kao i čudesne, mistične predaje o crnom kimu, o njegovom ulju ponajviše.

Sjemenke crnog kima sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih cijenjenih sastojaka.

Najvrjedniji sastojak crnog kima su nezasićene masne kiseline, koje vraćaju ravnotežu lipidima u organizmu. Ulje crnog kima koje se dobiva tiještenjem sjemenki crnog kima, sadrži oko 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višestruko nezasićene masne kiseline. Bio ulje crnog kima bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i stoga se preporuča za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo tih kiselina u prehrani čovjeka. Omega-3 masne kiseline povezane su sa snižavanjem broja upalnih procesa u organizmu koji dovode do bolesti kao što su rak, reumatski artritis, začepljenje arterija, oslabljeni imunitet. Omega-6 masne kiseline od velikog su značaja kod ublažavanja problema artritisa, dijebetesa i kožnih bolesti. Najveći značaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina leži u njihovom omjeru. Ako je taj omjer pravilan u organizmu nastaje ravnoteža metabolita eikosanoida, a ona je važna za homeostazu kompletnog organizma. U ulju crnog kima također se nalaze i omega-9 masne kiseline. Omega-9 su vrlo važne kod začepljenja krvnih žila jer spriječavaju kolesterol da se lijepi za stijenke krvnih žila.

Osim tog, ulje crnog kima preporuča se za ublažavanje simptoma alergija, astme i atopijskog dermatitisa, za što su također zasluzne nezasićene masne kiseline.

Porijeklo:

Egipat

Čuvati na suhom i tamnom mjestu.

*Rok upotrebe označen na poleđini. Garantirano minimalno 6 mjeseci.

Stavlja na tržište:

Galleria Internazionale d.o.o., Ante Topić Mimare 11, 10090 Zagreb.

Porijeklo: Egipat