Ehinacea

Echinacea / ˌ ɛ k ɪ n eɪ ʃ i ə / je rod, ili skupina zeljaste cvjetnica u seriju obitelji . Rod Echinacea ima deset vrsta, koje se obično nazivaju coneflowers . Nalaze se samo u istočnoj i središnjoj Sjevernoj Americi , gdje rastu u vlažnim do suhim prerijama i na otvorenim šumovitim predjelima. Imaju velike, upečatljive glave od složenih cvjetova koje cvjetaju cijelo ljeto. Generičko ime potječe od grčke riječi ἐχῖνος( ekhinos ), što znači ” morski jež “, zbog šiljatog središnjeg diska. Ove cvjetnice i njihovi dijelovi imaju različite namjene. Neke se vrste uzgajaju u vrtovima radi svog istaknutog cvijeća. Echinacea purpurea koristi se u narodnoj medicini . Dvije vrste, E. tennesseensis i E. laevigata , u SAD-u su navedene kao ugrožene vrste .

PRIMJENA EHINACEJE U NARODNOJ „MEDICINI“:

– Način primjene echinacee otkriven je potkraj 18. stoljeća u različitih indijanskih plemena koja su tu biljku tradicionalno upotrebljavala i smatrala je svetom. Čak 14 indijanskih plemena rabilo ju je kao jedini lijek nakon ugriza zmija i uboda insekata.

– Osim toga korištena je kao oblog za opekline, uklanjanje gnoja, upale desni, liječenje artritisa, reume, zaušnjaka, ospica, grčeva crijeva, ekcema i ozljeda kože. U SAD-u je 1887. godine uvrštena je u liječničku praksu. Ozbiljnija istraživanja echinacee počela su 1930. godine u Njemačkoj. Otkriće da njene aktivne tvari snažno podupiru obrambeni sustav, dogodilo se mnogo kasnije. Prije svega one ubrzavaju množenje bijelih krvnih zrnaca (limfocita i makrofaga) što se smatra početkom funkcioniranja obrane.
-Utvrđeno je nadalje da echinacea stimulira produkciju interferona, koji je važna crta obrane kada je u pitanju virusna infekcija. Prema rezultatima više od 500 znanstvenih i kliničkih istraživanja za samo tri do pet dana povećava imunitet 50-120 posto. Stoga skraćuje trajanje i ublažava simptome gripe i prehlade, a u ranoj fazi sprječava i njihov razvoj.
– Osim toga nekoliko studija je pokazalo njenu učinkovitost kod Chronove bolesti, infekcija usne šupljine i vaginalnih infekcija.
-Stimulira jetru i bubrege.
-U vanjskoj primjeni odlično djeluje na kožu kod rana, akni, čireva, upaljenih opekotina, ekcema, upale kožnih žlijezda, uboda i ugriza insekata.
– Laboratorijsko istraživanje je pokazalo njeno svojstvo uništavanja stanica tumora, pa se često koristi u kombinaciji s lijekovima kod raka. (Kuća čaja makarska)