Hiperhidroza, gljivična infekcija i stres jačaju znojenje, koje je važan čimbenik za bakterije koje uzrokuju loš i neugodan miris.

Neugodan miris stopala može spriječiti da budete opušteni na plaži, u društvu ili u gostima kada skinete obuću. Postoje brojni uzroci tog mirisa, ali ujedno i razna prirodna rješenja koja će vam s vremenom pomoći da opet uživate u golim stopalima.

Nokti i zadebljana koža

Najviše bakterija koje uzrokuju neugodne mirise skuplja se ispod noktiju i na području zadebljane kože na stopalima. Za vrijeme tuširanja očistite i stopala, a redovito ih režite. Svaka tri dana prilikom pranja stopala ogulite zadebljanu kožu pomoću aparata ili kamena predviđenih za to.

Područje među prstima

Ne zaboravite obrisati područje među prstima. Ne samo obrisati nego zaista pažljivo ukloniti svu vodu kako vlaga ne bi postala mjesto razvoja gljivica.

Čaj za stopala

Sastojci koji se nalaze u listovima čaja dobri su za suzbijanje bakterija i smanjenje znojenja. A takvu kupku za stopala možete napraviti svaki dan:

  • Dodajte 3 žličice čaja u 1 l vruće vode
  • Dodajte 2 l hladne vode
  • Držite stopala u tome 15-30 minuta

Jabučni ocat za stopala

Oblog natopljen jabučnim octom također pomaže ublažiti jake mirise stopala:

  • Pomiješajte 0.5 l octa sa 200 ml tople vode
  • Umočite gazu u otopinu i stavite na stopala
  • Držite tako 20 minuta, a potom pustite da se koža sam osuši kako bi se ocat bolje upio

 

Eterična ulja

Ulje lavande je odličan izbor, ne samo suzbija mirise također je dobro i u borbi protiv bakterija:

  • Masirajte stopala s četiri kapljice ulja
  • A možete napraviti i kupku:
  • 2 kapljice ulja i 3 l vode. Noge trebate namakati u vodi 10-15 minuta

Čarape

Perite čarape iznutra prema van. Na taj način ćete ih dubinski oprati od stanica i bakterija. Također, ne kupujte sintetičke čarape jer se noga više znoji.

Hodajte bosi

Kod kuće pokušajte što više hodati bosi, a odmah skinite čarape u kojima ste bili vani. Kada hodate u čarapama one skupljaju sve bakterije s poda koje se u vlažnom području počinju razvijati.

Antiperspiranti

Sadrže kemikalije koje pomažu ublažiti znojenje. Nanesite ih navečer i poslije tuširanja na suhu kožu.

Očistite obuću

Pažljivo operite obuću te ju pustite da odstoji u klorhexidinu koji ima antiseptička svojstva. Istu otopinu nanesite na pamučnu krpu te time obrišite obuću iznutra.

M.S.

Foto: Shutterstock

IZVORNIK: