Prirodni pripravci ključni za mušku plodnost

U današnje vrijeme jedan od sedam parova ima problema s začećem a muška neplodnost je odgovorna za otprilike polovicu slučajeva neplodnosti što naravno nema nikakvog utjecaja na mušku spolnu moć. Što je ustvari razlog muške neplodnosti?

Ženska neplodnost proučava se već godinama, stoga liječnici s većom sigurnošću mogu dijagnosticirati uzrok neplodnosti kod žena nego kod muškaraca, zbog čega je uzrok najčešće nepoznat. Ali posljednja istraživanja sugeriraju da bi genetska alteracija mogla biti uzrok opstrukcije proizvodnje sperme kod inače zdravog muškarca. Novije istraživanje objavljeno u rujnu 2010. u American Journal of Human Genetics sugerira da bi gen NR5A1 mogao biti odgovoran za kvalitetu sperme kod nekih muškaraca te da bi neke forme muške neplodnosti mogle biti indikator blagih abnormalnosti u razvoju testisa.

Kako formacija sperme traje oko 3 mjeseca tako bi se i ovi ključni pripravci trebali uzimati baš u ovom razdoblju formacije. Pritom treba voditi računa koji su pripravci najbolji za vas, ovisno o vašim individualnim karakteristikama. Stoga bi najbolje bilo da ih odredi stručna osoba. A pripravci koji će generalno biti ključni za što bolju kvalitetu sperme su sljedeći:

Vitamin C

British Journal of Urology je objavljeno da dodatna suplementacija vitaminom C povećava broj spermatozoida kao i njihovu pokretljivost. Kako to vitamin C točno radi, do danas nije razjašnjeno. Na temelju poznatih podataka, vrijednost vitamina C koja bi mogla pokazati pozitivan učinak je već od 500mg. Vitamin C pomaže stvaranje dopamina i norepinefrina – hormona koji podižu libido i jačaju seksualno zadovoljstvo.

Vitamin E

Vitamin E je važan pripravak za poboljšanje plodnosti kod oba partnera, ali nema učinka kod onih koji su fiziološki neplodni. Ako vam je 35 i više godina i rečeno vam da je neplodnost najvjerojatnije uzrokovana vašim godinama onda bi vam mogla koristiti suplemtacija vitaminom E.

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu jer sprečavaju stvaranje krvnog ugruška, poboljšavaju plodnost kod oba spola te njihova suplemtacija se preporuča 3 do 4 mjeseca prije pokušaja začeća.

Arginin

Ova amino kiselina je istraživana još od 1944. godine kada su znanstvenici otkrili da samo nekoliko dana na arginin-oslobođenom dijetetskom programu sperma kod muškarca nije ispravno sazrijevala. Potrebe za argininom su izrazito značajne kod muškarca, jer sjemena tekućina sadržava oko 80 % arginina,te njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti.

Aginin umanjuje djelovanje lizina tijekom virusne infekcije kao npr. herpesne infekcije. Dakle, ako inficirani virusom prestanite uzimati ovaj pripravak te smanjite i unos hrane bogate ovom aminokiselinom – vidi gore.

Ako vam je dijagnosticirano neko srčano oboljenje, ne uzimajte arginin bez savjeta sa vašim lječnikom zbog njegove interakcije sa nekim lijekovima.

Vitamin A

Muškarci oboljeli od dijabetesa često imaju neadekvatan unos vitamina A, neophodnog za proizvodnju seksulanih hormona. Da bi se vitamin A oslobodio u tijelu potreban mu je cink – najviše istražen suplement od svih do sada koji utječe na mušku plodnost.

Snažni cink

Znakovi nedostatka cinka , uključuju kasnu seksualnu zrelost, manje seksualne organe te neplodnost. S adekvatnom suplemetacijom cinkom mogu se postići pozitivni učinci. Dr. Carl Pfeiffer, vodeći svjetski nutricionist s Brain Bio Center USA kaže da “adekvatnom suplemetacijom vitaminom B6 i cinka, seksualne muške mogućnosti se mogu poboljšati za mjesec ili dva.” Cink je prisutan u spermi te svakom ejakulacijom se izgubi 9% cinka ili 1.4mg. Muškarci koji imaju česte seksualne odnose, a neadekvatnu prehranu imaju veću šansu da postanu neplodni. Cink bi se trebao uzeti kao pripravak ako vam se dijagnosticira manji broj spermatozoida i kvalitete sperme.

Obzirom da se u posljednje vrijeme u praksi susrećem sa mnogo muškaraca koji imaju problema sa plodnošću najesen sam odlučila lansirati novu liniju Dr. NB proizvoda koji u sebi sadrže potrebne nutrijente za jaču seksualnu snagu muškarca. No, kao što sam naglasila individualna suplementacija bi se trebala preporučiti na osnovu izrađenog vitaminsko-mineralnog statusa i anamnestičkih podataka.

U mojoj praksi dnevna doza pripravaka koju odredim su:

Cink – 30mg

Selenij – 200mcg

Esencijalne masne kiseline – 1000mg lanenog ulja ili 150mg GLA i 300 mg EPA

Vitamin B6 – 50mg

Vitamin B12 – 50mcg

Mangan – 5mg

Vitamin C – 500-1000 mg

Vitamin E – 300-400iu

L-Arginin – 1000mg

L-karnitin – 1000mg

Chromium – 200-400 mcg

Autor: dr Lejla Kažinić Kreho
Izvornik http://www.menshealth.hr/