Tulsi prah ayurvedski je lijek za astmu

Tulsi je jedna od najboljih svetih biljki u Indiji i često se čuvaju u dvorištima i kućama zbog njegova čišćenja i umirujućeg djelovanja na okolinu. Ayurveda smatra da tulsi uklanja višak Kaphe iz pluća i dišnih puteva što omogućuje ugodno disanje. Potiče zdravu cirkulaciju i omogućuje pravilno djelovanje srca, potiče probavu i dobro utječe na regulaciju tjelesne mase, jača imunološki sustav i koristan je za održavanje normalne temperature tijela.

Sveta biljka Ayurvede ima visoke kvalitete. Pojačava vitalnu životnu energiju. Svakodnevni je ritual svima koji se bave jogom i radom na sebi, a zbog svojih izuzetnih kvaliteta dobro će doći i svima ostalima. Tulsi odlično djeluje kako na spiritualnoj, tako i na medicinskoj razini.

Ublažava temperaturu, kašalj i viroze, te čisti pluća. Snižava temperaturu na način da potiče znojenje. Ublažava astmu, bronhitis i alergije respiratornog trakta. Povećavajući vitalne funkcije pluća, pomaže kod teškoća s disanjem, kod iskašljavanja i čišćenja sluzi iz pluća i respiratornog trakta. Kao borac protiv stresa, smanjuje potrebu za duhanom koji je mnogima način da se umanji stres. Osim toga, tulsi ima efekt sličan mentolu: hladi grlo pa smanjuje želju za duhanskim dimom.

Jedna je biljka koja u indijskoj kulturi zauzima posebno “sveto” mjesto, a koja se posljednjih godina zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje, počela probijati i kod nas. Ta činjenica ne čudi, jer dobrih učinaka ima mnoštvo.

Sa snažnim antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima, tulsi se smatra zaslužnim za usporavanje rasta karcinoma dojke i karcinoma usne šupljine. Naime, tulsi sadrži komponente koje onemogućavaju dotok krvi do karcinoma, napadajući krvne žile koje ga opskrbljuju.

Korištenje ove sjajne biljke je vrlo jednostavno. Umješajte 1/2 čajne žličice praha Tulsija u vodu, sok ili čaj. Ayurvedskim rječnikom govoreći, Tulsi sadrži gorak, trpak i opor okus, te zagrijava organizam.

Autor: Tara Lukičić

www.tvornicazdravehrane.com