Šafran – egzotični začin sa ljekovitim svojstvima

lekovita svojstva safrana
Šafran je od davnina jedan od visoko cijenjenih začina, poznat zbog svoje narančaste boje, ukusa i ljekovitih svojstava. Bogat vitaminima i mineralima, ali i zbog svog ljekovitog djelovanja i danas ima primjenu u istočnjačkoj medicini.

Ovaj egzotični začin je rođen u južnoj Evropi i danas se gaji širom svijeta u mnogim zemljama, posebno u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, i u indijskim državama Džamu i Kašmir. Crocus sativus biljka raste na oko 15-20 cm visine. Šafran zahtjeva hladnu i suhu klimu sa dobro dreniranim i bogatim tlom. Cvjetovi se obično beru tokom ranih jutarnjih časova.

Šafran ima poseban ukus koji dolazi iz hemijskih jedinjenja u njemu, kao što su picrocrocin i safranal. Takođe sadrži prirodno karotenoidno hemijsko jedinjenje crocin, koji daje šafranu svoju zlatno-žutu boju. Ove osobine zajedno sa drugim lekovitim svojstvima ga čine vrednim sastojkom u mnogim kuhinjama širom sveta.

Nutritivni sadržaj Šafrana

Šafran sadrži nekoliko kemijskih spojeva izvedenih iz biljaka za koja se zna da su anti-oksidantivna. Šafran je bogat uljima od kojih je najzančajnije safranal koja daje šafranu karakterističnu aromu. Ostala hlapljiva ulja su cineol, phenethenol, pinen, borneola, geraniol, limonen, p-cimen, linalol, terpinen ulje.

Ovaj živopisan začin ima mnogo nehlapljivih aktivnih komponenti. Najvažnija od njih je crocin. Također sadrži i druge karotenoide, uključujući Zea-kanthin, likopena, A i SS karoten. Ovo su važni antioksidanti koji pomažu u zaštiti ljudskog tijela od raka, infekcija i djeluju kao imunomodulaotor. Aktivne komponente šafrana imaju mnoge terapeutske primjene u tradicionalnim lijekovima kao antiseptik, antidepresiv, antioksidans.

Šafran je dobar izvor minerala kao što su bakar, kalij, kalcij, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum. Kalij je važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti koja pomaže kontroli rada srca i krvnog pritiska. Mangan i bakar se koriste od strane ljudskog tijela kao ko-faktori za antioksidans enzim. Gvožđe je od suštinske važnosti za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca .

Dodatno, takođe je bogat mnogim vitalnim vitaminima, uključujući vitamin A, folnu kiselinu, riboflavin, niacin, vitamin-C koju su neophodni za optimalno zdravlje.

Zdravstveni benefiti šafrana

zdravstvene prednosti šafrana

Šafran je uglavnom poznat po njegovom uključivanju u drugim namirnicama. Ali ima veoma značajne hranljive materije i hemijska jedinjenja koja su korisna u pružanju lekovitih svojstava.

  1. Terapijske primene:

U mnogim religijama, šafran nije samo začin. Koristi se u raznim vrstama terapije kao što su iscjeljenja tijela, detoksikacija, također i u toplicama za različite aroma terapije.

  1. Antidepresiv

Aktivne komponente šafrana mogu djelovati kao antideprsivi koji umiruju tijelo i iscjeljuju duh.

  1. Pospešuje varenje

Šafran je sa razlogom jedan od omiljenih začina. Pored toga što poboljšava ukus jelima on ima sastojke koje reguliraju proces varenja.

  1. Srčana oboljenja, krvni pritisak

Kalijum koji se nalazi u visokom sadržaju pomaže u održavanju krvnog pritiska i drži na odstojanju srčana oboljenja.

  1. Prioizvodnja krvnih zrnaca

Gvožđe je veoma korisna komponenta u tijelu koju krv zahtjeva da bi se formirali hemoglobin i crvena krvna zrnca. Obzirom da šafran ima veliku količinu grožđa, ovo ga čini idelanim lijekom protiv anemije.

  1. Njega kože

Šafran se korisiti u kozmetičkoji industriji u brojnim preparatima. Izdvajamo neke recepte maski za lice za blistavu kožu:

Pomešajte 1 kašičica sandalovine u prahu, 2 do 3 kašičice šafrana i 2 kašike mleka. Operite lice i obrišite peškirom pre primene maske za lice. Nanesite smešu na lice i masirajte kožu temeljno u kružnim pokretima. Sačekajte da se osuši tokom 20 minuta i zatim isperite. Ova maska se nanosi jednom nedeljno za maksimalne rezultate.

Ako imate suhu kožu, možete pripremiti masku sa limunom i šafranom. Limun čisti kožu iz dubine a šafran daje blistavost . Pomiješajte nekoliko kapi soka od limuna sa kašikom šafrana u prahu. Ako imate veoma suhu kožu, možete dodati nekoliko kapi mlijeka. Nanesite masku na cijelo lice. Ostaviti da odstoji 20 minuta i isperite mlakom vodom.

  1. Lečenje akni i bubuljica

Antigljivični sadržaj šafrana čini ga efikasnim za lečenje akni, fleka i mitisera. Nanesite šafran natopljen mlekom na lice dva puta dnevno i ovo vam može pomoći u u čišćenju mrlja i mitisera.

Dodajte šafranu med i masirajte lice sa ovom smešom. Ovo će stimulisati cirkulaciju krvi kroz pružanje kiseonika vašoj koži. Redovno koristite ovu masku za lice i ona će vam dati blistav ten.

  1. Protiv gubitka kose

Šafran se može mešati sa sladićem i mlekom i primenjeniti na ćelavim mestima na koži glave. To će pospešiti borbu protiv gubitka kose i promovisati njen rast.

Kako da izaberete u prodavaonici?

Šafran je najskuplji od svih začina, pa je pravilan izbor od vitalnog značaja u cilju dobijanja vrednosti za potrošeni novac. Šafran je dostupan tokom cele godine u supermarketima i specijalizovanim prodavnicama. Dostupan je u tri oblika kao stigma, u prahu ili osušen.

Prilikom kupovine obratite pažnju na boju. Ne bi trebalo biti nikakvih tragova žute, što je crvenije boje, bolji je kvalitet šafrana. Sljedeći korak je ispitivanje arome. On treba da ima jak i svež miris. Šafran je skup začin. Dakle, ako je dostupan po nižim cijenama, vjerovatno je lošeg kvaliteta ili možda čak i lažan.

Šafran treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, po mogućnosti u tegli na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Kao i drugo bilje i začini, šafran je osjetljiv na svjetlost tako da treba biti umotan u foliju ili u neprovidnu posudu. Preporučljivo je da ga iskoristite u roku od 2 godine jer će postepeno izgubiti ukus.

Šafran je svestran začin koji može dati novu dimenziju slanim i slatkim jelima. Možete pripremiti i čaj dodavanjem 5 do 10 pramenova šafrana na ključalu vodu. Ovaj čaj će imati jasnu mirisnu aromu šafrana.


NAPOMENA:

Visoke doze šafrana mogu da djeluju kao stimulans maternice i u težim slučajevima može izazvati pobačaj. Zbog toga se savjetuje da ga trudnice izbjegavaju u ishrani.

IZVORNIK: https://cajeviza.com/

 

Tekst prilagodili: NATURA – kuća čaja i ljekovitog bilja.