Crni čaj vs. zeleni čaj

Čaj je već stoljećima jedno od najzdravijih i najomiljenijih pića diljem svijeta. Poznat je kao jedan od najzdravijih stimulansa, kao jednostavan i siguran lijek za borbu protiv raznih bolesti i poremećaja. Dostupan je u različitim okusima, oblicima i vrstama. Međutim, mnogo ljudi se zatekne u dilemi koju vrstu čaja odabrati, nisu sigurni koji je najzdraviji. Od svih vrsta zeleni i crni čaj su vodeći što se tiče prednosti za zdravlje. Međutim, koji je bolji?

Svi listići čajeva sadrže flavonoide u kojima se prirodno pojavljuju fitokemikalije koje imaju antioksidativna svojstva. Antioksidansi sprječavaju nastanak slobodnih radikala u vašem tijelu za koje se misli da su uzrok mnogih kroničnih bolesti. Zdravstvene prednosti povezane s pijenjem čaja su brojne.

Zasad znamo da redovita konzumacija čaja može sniziti krvni tlak i LDL kolesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također može smanjiti rizik od nastanka određenih vrsta raka (rektuma, debelog crijeva, kože) i smatra se kako pomože kod održanja dobrog zdravlja usne šupljine i kostiju. Čini se kako potiče zdravlje imunološkog sustava i sprječava prijevremeno starenje moždanih stanica. Djeluje poprilično impresivno da sve te prednosti možete dobiti u jednoj šalici ovog napitka.

Prednosti crnog čaja

Brojna istraživanja su proučavala prednosti zelenog čaja. U odnosu na bogata antioksidativna svojstva, crni čaj se često uspoređuje sa zelenim čajem.

Crni čaj je poznat kao prirodni napitak koji sprječava rast raka dojke, želuca i debelog crijeva. Ljubitelji crnog čaja to godinama tvrde, ali ipak se trebalo znanstveno dokazati. U posljednje vrijeme, znanstvenici su otkrili da tvar, koja se nalazi u crnom čaju, uistinu može zaustaviti rast malignih stanica u tijelu.

Jeste li znali da crni čaj može smanjiti rizik od nastanka raka jajnika?

Crni čaj također pomaže kod sprječavanja srčanog udara i srčanih bolesti. Odličan je za reguliranje razine kolesterola, smanjuje rizik začepljenja arterija te odlično djeluje za zdravlje krvnih žila.

Crni čaj je izuzetan u borbi s virusima koji uzrokuju bolesti kao što su proljev, kožne infekcije, karijes, upala pluća i cistitis.

Jedno istraživanje je pokazalo da dugotrajno konzumiranje crnog čaja može spriječiti nastanak dijabetesa.

Prednosti zelenog čaja

Zeleni čaj djeluje gotovo na isti način kao i crni čaj. Međutim, zeleni čaj je nešto uspješniji u borbi protiv bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije u različitim dijelovima tijela.

Zeleni čaj će biti odličan izbor ako se suočavate s problemima visokog kolesterola. Redoviti unos zelenog čaja pomaže u smanjenju lošeg kolesterola u tijelu te pomaže kod održavanja zdravlja srca.

Isprobajte smoothie od zelenog čaja i đumbira!

Istraživanja i eksperimenti su pokazali da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa, i to zahvaljujući polifenolima koji imaju antioksidativno djelovanje.

Crni čaj vs. zeleni čaj

Crni čaj je najpopularniji čaj u cijelom svijetu. On dolazi od biljke Camellia Senesis. Crni čaj se sastoji od mladih listova i pupoljaka biljke. Listovi i pupoljci prolaze kroz proces fermentacije nakon što se osuše. Crni čaj ima jak, gorak okus.

Zeleni čaj dolazi od iste biljke kao i crni čaj, Camellia Senesis. Jedina razlika je u tome da zeleni čaj ne prolazi kroz proces fermentacije. Umjesto toga, lišće i pupoljci se pare nakon što su osuše. Zeleni čaj ima nešto blaži okus.

Kada uspoređujemo ove dvije vrste čaja, glavna razlika je razina kofeina. Kofein je jedna od tvari kojoj znanstvenici posvećuju posebnu pažnju jer postoje mnoge nuspojave povezane s njim. Pa, govoreći o sadržaju kofeina u crnom i zelenom čaju, utvrđeno je da jedna šalica crnog čaja sadrži oko 40 – 42 mg kofeina, dok zeleni čaj, s druge strane, sadrži relativno nisku razinu kofeina. Jedna šalica zelenog čaja ima oko 20 – 22 mg kofeina.

Tijekom konzumiranja kofeina putem bilo kojih od ove dvije vrste čajeva, može doći do brojnih nuspojava kao što su nemir, nesanica, glavobolja, često mokrenje, mučnina. Dakle, kako biste izbjegli ove nuspojave, trebate se upoznati sa svojim potrebama za kofeinom i u skladu s time ograničiti unos.

Sada je na vama je da odlučite! Prije odluke bi bilo najbolje da se upoznate sa svojim tijelom i potrebama. Također se posavjetujte sa stručnjakom kako biste znali koji čaj najbolje odgovara vašem tipu tijela, kao i pravu količinu koju ćete konzumirati.

IZVORNIK: www.centarzdravlja.hr