Crveni čaj dugovječnosti

Ne sadrži kofein, pa ga možemo piti u većim količinama, a da ne djeluje štetno

D ruga imena za crveni čaj-grm su afrički čaj, crveni čaj, crveni grm, majčino čudo, rooibos, dok su strani nazivi na engleskom redbush, rotbusch, rooibos tea, na njemačkom rooibos-tee gesucht, slovenskom rdeči grm, srpskom crveni čaj, talijanskom la tisana di rotbush.

Prve značajnije podatke o crvenom čaju-grmu zapisao je 1772. godine botaničar Carl Humberg. Nazivaju ga još i majčinim čudom, čudotvornim čajem koji hrani mozak, dušu i tijelo. To je trajna, razgranata grmolika biljka visine od 0,5 do 1,5 metara, zelenih dugačkih igličastih eliptičnih listova i žutih cvjetova koji kasnije pocrvene. Miris i okus su aromatični. Raste i uzgaja se isključivo u Južnoafričkoj Republici. Beru se listovi i vrhovi biljke u cvatu. Listovi odstoje, fermentiraju i poprime crvenu boju. Ljekoviti sadržaj polifenoli, flavonoidi – aspalatin, polisaharidi, kvercetin, rutin, luteolin, željezo, kalij, natrij, kalcij, bakar, cink, magnezij, fluor, mangan.

Briga za zdravlje danas predstavlja imperativ svakog odgovornog čovjeka pa on nastoji u svoj životni put ukomponirati zdrava i prirodna bogatstva okoline koja ga okružuje. Da to nije lako, pomalo smo svi toga svjesni. Na tom putu znanost nam svakodnevno nudi nove izazove u pogledu zdravog načina života, kao i upute za ispravnu preventivu. U poplavi svih tih uputa i preporuka vrijedi stara izreka “everything old is new now” (sve staro je sada novo). Godinama nastojim upozoravati na utjecaje okoline i hrane na zdravlje čovjeka i to u pogledu podizanja kulture življenja, i preventivnog djelovanja bilja u očuvanju zdravlja, što i sam ponekad ne uspijevam primijeniti. Izazovi i obveze današnjeg čovjeka su neusporedivo veći nego nekad, a ako i nisu veći, tada su sigurno drukčiji.

Nove znanstvene spoznaje o ljekovitosti crvenog čaja pokazuju da nam osigurava izvrsne ljekovite učinke za suvremeni način života. Crveni čaj je zasigurno čaj budućnosti i čaj dugovječnosti. Da je to uistinu tako, potvrđuju istraživanja da crveni čaj, odnosno njegovi ljekoviti sastojci, u prvom redu polifenoli i flavonoidi, pružaju željenu preventivu i sigurnost u očuvanju zdravlja. Koncentracija aktivnih komponenti polifenola, koji djeluje kao antioksidans, u crvenom je čaju desetak puta veća u odnosu na zeleni čaj, što osigurava uspjeh u borbi protiv slobodnih radikala.

l Antioksidativno djelovanje crvenog čaja ima niz prednosti pred sličnim vrstama antioksidativnih biljaka i preparata (zeleni, crni čaj), i to ponajprije zato što ne sadrži kofein, pa ga možemo piti u većim količinama, a da ne djeluje štetno.

l Postotak tanina je nizak, što je iznimno važno za metabolizam, jer tanini vežu mineralne komponente kao što su željezo, mikroelementi, te razni proteini, što u konačnici osigurava preventivu protiv danas najtežih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, tumori, anemije, slabost imunosustava, autoimune bolesti, brzo starenje, razne infekcije, alergije.

l Aspalatin je najpoznatija komponenta flavonoida u crvenom čaju koji, kao antioksidans, osigurava zaštitu stanica od djelovanja slobodnih radikala, kao i zaštitu DNK koja je glavni sastojak stanične jezgre i nositelj nasljednih svojstava.

l Antimutageno djelovanje crvenog čaja ponajprije koristi za zaustavljanje procesa starenja te za jačanje imunološkog sustava, jer omogućava zaštitu od propadanja, starenja ili oštećivanja zdravih stanica izazvanog nezdravom, brzom i neadekvatnom prehranom, štetnim djelovanjima okoliša, geopatogenim zračenjima, biosmogom, lošim negativnim mislima, stresom, ovisnostima…

l Impresivan je i sadržaj minerala kao što su kalij (neophodan za rad metabolizma), kalcij (neophodan za kosti i zube), bakar i mangan (neophodni za metaboličke procese), fluor (neophodan za zube i kosti), cink (neophodan za rast stanica kože), magnezij (neophodan za živčani sustav i metaboličke procese), natrij (neophodan za održavanje ravnoteže kiselosti), željezo (neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). I.Lesinger

IZVORNIK: http://www.glas-slavonije.hr