CRNI KIM – područje upotrebe i recepture

Imajte u vidu da je svaki čovjek poseban i jedinstven kako sa svojim izgledom tako i sa hormonalnim sustavom, imunitetom, metabolizmom i svim ostalim duhovnim, emocionalnim, karakternim, tjelesnim i biokemijskim karakteristikama.

Shodno tome svaki čovjek razvija različite sklonosti i reagira na sebi svojstven način na posebne poticaje iz svoje okoline a na neke uopće ne reagira. Iz tog razloga isto i pri izabiru odgovarajuće ishrane i lijekova treba uzeti u obzir da svaka hrana ne odgovara svakom metabolizmu kao i da svaki organizam ne reagira isto na jedan te isti lijek. Jedna vrsta hrane ili lijeka za jednu osobu može biti blagotvorna dok na drugu ne mora imati nikakav efekt ili joj čak može i naštetiti.

Na svakom je čovjeku da prije svega upozna hranu koja mu najbolje odgovara koja mu daje životnu energiju i pomaže pri očuvanju zdravlja, a oni koji su bolesni ne trebaju očajavati ukoliko ne nađu odmah odgovarajući lijek za svoju tegobu, ili ako je neki lijek pomogao Vašem poznaniku a Vama ne, jer u prirodi se nalaze ogromne riznice zdravlja prema Vašoj mjeri koje samo čekaju da budu otkrivene, prepoznate i primijenjene.

Imajte također na umu i da se uzroci bolesti uglavnom akumuliraju tokom dužeg vremenskog perioda te nemojte očekivati da odstranite u roku od par dana ono što se skupljalo godinama.

Mnoštvo receptura ćete zasigurno naći na Internetu i iz tog razloga ćemo se u ovom članku osvrnuti samo na one koje se tiču učestalih oboljenja kao i onih koje su se u toku vremena pokazale kao djelotvorne. Naše recepture i savjeti kao temelj imaju isključivo prirodnu i tradicionalnu medicinu.

Kako se tokom historije koristio crni kim?

Crni kim se već milenijima koristi u raznorazne svrhe. Mnoge tradicionalne recepture su doživjele minimalne izmjene kroz prilagođavanje okolnostima datog vremena. Prenosi se da je u vrijeme Tutankamona crni kim korišten za poboljšanje izlučivanja mokraće te protiv nadutosti i bolova u trbuhu, dok su ga Nefertiti i Kleopatra osim u svrhe liječenja koristile također i kao kozmetičko sredstvo za njegu kože. U biblijsko vrijeme se koristio za održavanje životne energije i zdravlja i konkretno protiv nadutosti, bolova u trbuhu i plućnih bolesti a prema hinduističkim učenjima najbolje ga je koristiti preventivno u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja probave.

U zadnjih 40ak godina je objavljeno preko 500 publikacija koje se bave direktno ili indirektno crni kimom iz kojih se može izvući zaključak o veoma impozantnom broju bolesti na koje crni kim blagotvorno djeluje. Među najvažnijim koje treba spomenuti su najučestalije bolesti današnjice kao što su:

  • bolesti krvnih sudova i visok krvni pritisak,
  • povišene masnoće u krvi,
  • alergije,
  • dijabetes,
  • slab imunitet,
  • razne autoimune bolesti,
  • astma i bronhitis i
  • tumorna oboljenja.

U ovim znanstvenim istraživanjima se između ostalog ukazuje i na blagotvornost crnog kima na nervozni želudac i nervozna crijeva, nesanicu, psorijazu, kronični umor, hemoroide, proširene vene, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, migrenu, ekceme, neurodermitis, akne, upalu sinusa, bolove u zglobovima i mišićima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, jetrene bolesti, bubrežne kamence, slabu cirkulaciju …

RECEPTURE

Preventivna primjena
Crni kim je veoma preporučljiv za prevenciju, tj. pripremu organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe). U slučaju preventivnog korištenja  ulja crnog kima u cilju jačanja imuniteta, poboljšavanja tjelesne kondicije ili jednostavno boljeg filinga preporučujemo dnevno uzimanje 1 jušne žlice i to po mogućnosti ujutro i to uz umjeren i kvalitetan doručak. Ujutro je u skladu sa normalnim bioritmom ljudskog organizma metabolizam najbolji. Iz tog razloga je veoma bitno obratiti pažnju na kvalitetan doručak kao najvažniji obrok u toku dana. Umjeren doručak spominjemo zato što uzimanjem ulja uz umjerene količine hrane utičete na njegovu bolju probavu i resorpciju. Pretjeranom količinom hrane kao prvo opterećujete proces varenja jer time udarate na granice kapaciteta želučane kiseline a kao drugo otežavate apsorpciju provarene hrane u crijevima.

Pojačana receptura
Preporučujemo miješanje ulja crnog kima s nemasnim jogurtom, medom i ribanim đumbirom (ili đumbirom u prahu). Ovaj sastav pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

1 čaša ulja crnog kima se miješa sa ½ čaše meda i ½ čaše nemasnog jogurta. Đumbir se dodaje dok se ne postigne papreni okus smjese. Konzumiraju se 2 x dnevno 2 jušne žlice smjese.

Jačanje imuniteta
Česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine i česte glavobolje su simptomi koji se često dovode u vezu sa oslabljenim imunitetom.

Jak imunitet najvažnija je stavka u odbrani organizma od većine bolesti. Ako je imunitet slab, tijelo postaje podložno bolestima. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje – što znači da balansira imuni sistem. Jačanje rada imuniteta je ključno za obranu protiv vanjskih napadača – virusa, bakterija, gljivica i parazita. Međutim, kod nekih ljudi reakcija imuniteta je pretjerana, pa dolazi do autoimunih bolesti. Snažno imunomodulatorno djelovanje ulja crnog kima čini ga pogodnim i za terapiranje autoimunih oboljenja.

Hrana oplemenjena uljem crnog kima ili terapija crnim kimom kroz period od minimalno 2-6 mjeseci kombinirana sa zdravim načinom života pomaže organizmu da uništi simptome bolesti ili se sasvim izliječi od bolesti.

Da bi se postigao željeni efekt potrebno je znati ispravno doziranje kao i period u kojem se mogu očekivati pozitivni efekti. U naučnoj literaturi ne postoje konkretna uputstva za ispravno doziranje, ali iskustva iz tradicionalne medicine i pozitivne reakcije pacijenata ukazuju na učinkovitost u nastavku navedenog doziranja:

Tradicionalna upotreba za jačanje imuniteta u slučaju zdravstvenih tegoba: 
Djeca: 3 x dnevno mala žlica 
Odrasli: 3 x dnevno jušne žlice 
po mogućnosti uz ili prije umjerenog obroka zbog bolje apsorpcije korisnih sastojaka.

Ova receptura predstavlja podlogu većini ostalih u nastavku navedenih receptura osim u slučaju preventivne primjene. Preporučujemo lagano mućkanje flaše prije svake upotrebe da bi se talog nastao od nefiltriranih dijelova sjemena pomiješao sa uljem. Ovaj talog je zbog visokog postotka vlakana vrlo koristan za probavni sistem.


Alergije
Pod alergijama se podrazumijeva nesposobnost organizma da razlikuje stranog i štetno od sopstvenog i bezazlenog. U slučaju da organizam prepoznaje sopstvene strukture kao strane dolazi do autoimunoloških reakcija te do oboljenja kao što su multipna skleroza, lupus, Hashimoto itd. a u slučaju da počne prepoznavati bezazlene supstance iz prirode kao štetne onda dolazi do alergijskih reakcija, najčešće na polen, mačju dlaku, razne prehrambene namirnice itd.

Dosadašnja ispitivanja crnog kima ukazuju na njegovo imunoregulatorno djelovanje, tj. da u slučaju slabljenja imuniteta djeluje stimulirajuće tako što npr. potiče proizvodnju imunoloških ćelija (limfocita T i B) a u slučaju pretjeranih reakcija imuniteta djeluje umirujuće kao što je slučaj sa alergijama.

Ulje crnog kima je prirodan antihistaminik i vjerojatno najpopularniji prirodni lijek za liječenje i prevenciju alergija. Na alergije djeluje kako simptomatično (kao antihistaminik utječe direktno i vrlo brzo na ublažavanje simptoma alergija) tako i uzročno putem balansiranja imuniteta. Potrebno ga je početi koristiti nekoliko mjeseci prije sezone alergija, da bi se organizam pravovremeno pripremio za konfrontaciju sa alergenima.
Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i kompletnog izlječenja. Naročito je preporučljiv u slučaju alergijske astme zbog uzročnog djelovanja na alergiju koja izaziva astmu i s druge strane zbog bronhodilatornog efekta, tj. utjecaja na opuštanje mišića dišnog sustava i time na širenje bronhija i olakšavanje disanja.
U jednoj alergološkoj studiji koju je proveo njemački imunolog, dr. Schleicher, tretirali su se alergijski rinitis, bronhialna astma i neurodermitis s uljem crnog kima. Subjektivni osjećaj alergije smanjen je kod ogromne većine ispitanika.

Tretman kod alergija na polen najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda u kojem cvatu biljke na koje smo alergični, kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije polena u zraku.

3 x dnevno 1 jušne žlice, najbolje neposredno prije jela ili uz jelo.
Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kave, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem. U slučaju alergijske astme je preporučljivo i inhaliranje ulja crnog kima ili eteričnog ulja crnog kima.

Za sportaše
Profesionalnim sportašima preporučujemo također uzimanje 3 x dnevno 1 jušnu žlicu uz obroke. Sportaši profitiraju direktno od ulja crnog kima zbog njegovog dokazanog pozitivnog efekta na kapacitet pluća, što pozitivno utiče na kondiciju, impulsivnost i na povećanje mišićne mase kao i zbog opskrbljivanja metabolizma neophodnim supstancama koje često ne uspijevamo unositi u dovoljnoj količini putem svakodnevne ishrane.

Njega kože i kose
Ulje se može koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i korijena kose, kod psorijaze, neurodermitisa i suhe i ispucale kože, akni te hroničnih i alergijskih upala. Redovna upotreba na licu čini ten čišćim, ublažava bore i njeguje sve tipove kože, a naročito suhu. Pakunzi za kosu s uljem crnog kima jačaju kosu i daju joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuju i perut.

Receptura za kosu
Sok od limuna dobro utrljati u tjeme kose i ostaviti 10 min. da odstoji. Nakon toga utrljati ulje crni kima i ostaviti 30 – 50 min. da odstoji. Nakon toga isprati kosu, u najboljem slučaju prirodnim sapunom sa što manje kemikalija.

Receptura za kožu
Prema Dr. Schleicher-u crni kim pomaže i kod opuštene kože, kao npr. nakon trudnoće. Pored čaja od crni kima (1 jušnu žlicu sjemena kuhati u ½ litra vode 10 min., zatim čaj piti ohlađen) u ovom slučaju preporučuje često mazanje kože uljem crnog kima ili pravljenje kupke sa 10ak ml ulja crnog kima.

Gojaznost
Vjerojatno se i Vama dešava da osjećate glad ili bolje rečeno poriv za jelom neposredno nakon obroka. Uzroci ovome mogu biti svakojaki a navest ćemo par njih:

NEKVALITETNA HRANA
Naš organizam zahtijeva u određeno vrijeme određene namirnice prema njegovim potrebama kako bi upotpunio sav materijal (vitamni, minerali, proteini, ugljikohidrati …) potreban za odvijanje metaboličkih procesa i održavanja zdravog organizma. Ako Vaše voće i povrće đubrite neprirodnim gnojivima, Vaše životinje tovite neprirodnim koncentratima, Vaše plodove prskate raznoraznim pesticidima itd. ne možete očekivati da ćete u organizam unijeti nešto prirodno, a upravo u “prirodi” čovjeka je da jede prirodno. Pa ne kaže se “živjeti u skladu s kemijom” nego “u skladu s prirodom”. Kao i kod većine ostalih stvari tako je i kod današnjih namirnica bitna forma tj. da izgledaju lijepo, da su velike itd. a što sadrže u sebi to se malo tko zapita.

Naravno, ako jedemo ovakve “napuhane” namirnice organizam neće dobiti sve one prirodne sastojke koji su mu trebali pa će slati signal gladi ubrzo nakon jela, osjećat ćete se često malaksalo, spavat ćete puno … I ovaj nakaradni ritual će se ponavljati sve dok se čovjek ne ugoji previše, dobije visok krvni pritisak, dijabetes … i sve ono ostalo što nakon toga dolazi. PREPORUKA: Jedite što više voća i povrća iz Vaše okoline i po mogućnosti nabavljenog od ljudi koji vode računa o prirodnom kultiviranju namirnica. Umanjite unos mesnih prerađevina a i mesa, naročito onog dobivenog iz velikih umjetnih farmi, “plantaža mesa”. Pogledajte ovdje pa prosudite sami da li meso ovih životinja može biti zdravo: http://www.youtube.com/watch?v=h9esmRIs4rs

STRES I EMOCIONALNI PADOVI
Uveliko je poznato da mnogi ljudi u stresnim situacijama i pri emocionalnim padovima konzumiraju pretjerane količine hrane. Nažalost, naročito u zapadnjačkim društvima, ovo je svakodnevna pojava. Konzumna društva su napravljena tako da svu Vašu pažnju okreću ka stjecanju što više materijalnih dobara. Ovo uglavnom ide daleko iznad prirodnih čovjekovih potreba a da bi se zaradilo ono što ide daleko iznad naših prirodnih potreba, nužno je i neprirodno mnogo raditi. Sve ovo uzrokuje stalnu napetost i pritisak kako fizički tako i psihički. PREPORUKA: Uskladite želje sa mogućnostima, nađite vremena za stvari koje Vas dugoročno opuštaju, u stresnim situacijama uzmite umjesto slatkiša bananu, narandžu ili grožđe, postići ćete bolji efekt na Vaše psihičko stanje a i na tjelesno stanje, umjesto obične čokolade uzmite čokoladu sa većim postotkom kakaa.

ŽELJA ZA UŽITKOM
Ovo je svakako svima poznato i skoro svako već zna da je suprotstavljanje vlastitim porivima za jelom, bez obzira kako ono ukusno bilo, u cilju umjerenosti u jelu jedan od temelja zdravlja.
Gojaznost dovodi povišenog krvnog pritiska i bolesti krvnih sudova a također i do povećanja tjelesne temperature što kao posljedicu često ima dijabetes. U obrnutom slučaju neuhranjenost ima za posljedicu slabljenje imuniteta i podložnost raznoraznim infekcijama. Imajte u vidu da Vas oslobađanje viška kilograma istovremeno oslobađa i od bolesti kao i da Vaš višak unesene hrane nekom može spasiti život http://www.youtube.com/watch?v=fdISzV9Ifao

RECEPTURA
Pazite da ne izgubite pretjerano brzo tjelesnu masu jer se u masnim naslagama tokom vremena nagomilavaju toksini koji u slučaju naglog mršavljenja bivaju oslobođeni i prodiru u naše vitalne organe. Ovo može opteretiti organizam i dovesti do raznih oboljenja. Iz tog razloga je mršavljenje uz sport najpreporučljivija opcija, jer se na taj način organizam automatski, putem izznojavanja čisti od dijela toksina.

Crni kim utiče pozitivno na povećanje mišićne mase i na razgradnju viška masnoća. Iz tog razloga je dobro uzimati kao propratnu terapiju pri liječenju od gojaznosti. U ovom slučaju je preporučljivo uzimanje 1-2 x dnevno 1 jušne žlice uz obroke.

Naravno i u ovom slučaju se mora obratiti pažnja na dovoljan unos tekućine (prije svega obične vode), ishranu bogatu vlaknima prije svega na konzumiranje crnog umjesto bijelog hljeba. Osim toga izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, slatkiša, alkohola i gaziranih pića (sva ova pića su u pravilu puna šećera, sa rijetkim izuzecima), a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.

Uhobolja
Kod bolesti uha, ulje crni kima razrijeđeno s maslinovim uljem se kapa direktno u uho (narodni recept).

Visok krvni pritisak
Visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom se prema opće prihvaćenim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju vrijednosti sistoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili dijastoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg, dobivene u tri uzastopna, adekvatna mjerenja tokom 1-3 sedmice. Normalne vrijednosti krvnog pritiska variraju ovisno o spolu i starosnoj dobi. Za očekivati je da muškarci imaju nešto viši krvni pritisak nego žene a isto tako i stariji ljudi nešto viši krvni pritisak nego mlađi ljudi.

Povišen krvni pritisak opterećuje krvne sudove što može dovesti do ozbiljnih oštećenja arterija i organa koje arterije snabdijevaju krvlju, u najčešćim slučajevima se ovdje radi o srcu i mozgu (koronarne i cerebro-vaskularne bolesti). Visok krvni pritisak predstavlja jedan od glavnih rizika za nastanak bolesti poput angine pectoris i srčanog infarkta, moždanog udara i kronične bubrežne bolesti.
Povišen krvni pritisak zna biti često čak i dužim vremenskim razdobljima bez alarmantnih simptoma zbog čega i jeste iznimno opasan, jer se oboljele osobe ne osjećaju bolesnim i iz toga razloga ne kontroliraju svoje zdravstveno stanje. Čak i kod osoba koje znaju da imaju visok krvni pritisak, često fali motivacija za liječenjem jer ne osjećaju direktne tegobe.
U težim slučajevima ili ako osobe vrlo osjetljivo reagiraju na povišen krvni pritisak mogu se pojaviti sljedeći simptomi:
•    Glavobolja (uglavnom u jutarnjim satima)
•    Zujanje u ušima
•    Nesvjestica
•    Osjećaj nedostatka zraka
•    Lupanje srca
•    Izraženo crvenilo u licu
Nemojte brinuti zbog lošeg rezultata jednog mjerenja krvnog pritiska, jer pravu sliku vašeg krvnog pritiska daje tek prosječna vrijednost izvedena iz redovnih mjerenja tokom dužeg vremenskog perioda.
Na povoljno djelovanje ulja crnog kimapo pitanju krvnog pritiska ukazuju iskustva iz tradicionalne medicine kao i novije znanstvene publikacije (Dehkordi FR, 2008; Ali BH, 2003; Zaoui A, 2000).

Receptura i savjeti
U maloj posudi dobro promiješati 1 žlicu praška od sjemenki crnog kima, 2 žlice meda i 1 češanj sitno ribanog bijelog luka.
Upotreba: Smjesu uzimati  friško pripremljenu, 40 dana, svako jutro prije doručka.
Paralelno s tim je potrebno uzimati i po jednu žlicu hladno prešanog nefiltriranog ulja crnog kima prije svakog obroka.
Preporučuje se istovremeno uzimanje i drugih prirodnih sredstava za snižavanje pritiska, npr. bijelog gloga (koriste se cvijet i listovi oko cvijeta) koji važi za univerzalni prirodni lijek za spuštanje krvnog pritiska. Glog djeluje na simpatikus čime smanjuje napetost i tonus krvnih žila. On uravnotežuje srčanu akciju i uklanja simptome poput pojačanog osjećaja lupanja ili preskakanja srca. Koristi se tijekom nekoliko mjeseci. Uz to se mogu koristiti i čaj od koprive koji ima diuretičko djelovanje (potiče stvaranje mokraće čime se uklanja višak vode iz organizma).

OSTALI SAVJETI ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA
Krećite se mnogo i izbjegavajte stres. Znanstveno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uvelike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Također je već uvelike poznato naučnoj medicini da ljudi izloženi konstantnom stresu, poput menadžera, češće obolijevaju od srčanog udara nego ljudi koji rade umjerenije i pod manjim pritiskom radne sredine. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.
Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos soli, mesa, kave, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.
Visok krvni pritisak može biti povremeno prouzrokovan i stresom. U tom slučaju je preporučljivo eterično ulje jasmina čije pare je dobro udisati kao i valerijane koja se može uzimati oralno ili kombinaciju ovih dvaju metoda.

Kolesterol
U današnje vrijeme se vodi nemilosrdna “borba” između pristalica teorije o “kolesterolu ubojici” i pristalica teorije o kolesterolu kao sastavnom, neophodnom i bezopasnom dijelu našeg metaboličkog sistema. Na jednoj strani imamo konvencionalnu medicinu i farmaceutsku industriju koje bez sumnje najviše profitiraju od lijekova za snižavanje kolesterola (radi se o milijardama eura) te investiraju ogroman novac u svrhu pokazivanja ispravnosti njihovih teza, a na drugoj strani imamo alternativce koji se također sa masom dokaza suprotstavljaju konvencionalnoj teoriji “Kolesterola ubice”.

Jedan od njih je i Prof. dr. med. Walter Hartenbach, autor intrigantne knjige: Laž o kolesterolu” u kojoj se, prema Hartenbach-ovim tvrdnjama, govori o jednoj od najvećih prevara u području suvremene medicine, a koja se temelji na neistinitim tvrdnjama o kolesterolu, nastalim pod utjecajem farmaceutske industrije (najjače industrije poslije vojne industrije).

Prema njegovim navodima mnoge farmaceutske kompanije izdvajaju ogroman kapital za tendenciozno a nekada i pogrešno prikazivanje naučnih studija kojima manipuliraju mase i time otvaraju liječnicima vrata da produkte ovih firmi reklamiraju kao prijeko neophodne za zdravlje što ovim firmama na posljetku donosi enormnu korist.
Hartenbach navodi brojke od 50 do 75 miliona eura po statistici, koje se prosječno izdvajaju samo da bi se kolesterol proglasio glavnim krivcem za pojavu srčanog infarkta (činjenica koja se, prema Hartenbach-u, ne može potvrditi niti jednom znanstveno-medicinskom studijom). Više o ovome možete naći u knjizi “LAŽ O KOLESTEROLU, bajka o lošem kolesterolu”, izdavača EruditA-e Zagreb, 2004.
Bilo kako bilo ulje crnog kima, sudeći prema znanstvenim publikacijama, utiče na snižavanje koncentracije kolesterola u krvi, a za razliku od konvencionalnih lijekova nema negativnih sporednih djelovanja. Ako se o sporednim djelovanjima u ovom slučaju može govoriti onda su ona u svakom slučaju pozitivna za zdravlje a ne negativna. Osim utjecaja na razinu kolesterola u krvi ulje crnog kima u znanstvenim studijama pokazuje i anti-aterogeno djelovanje, tj. sprečava zadebljavanje i ukrućivanje krvnih sudova, a samim time utiče preventivno na visok krvni pritisak i kardio-vaskularne bolesti (npr. srčani ili moždani udar).

Receptura
3 x dnevno 1 jušne žlice ulja crnog kima, po mogućnosti neposredno prije jela ili uz jelo.
Krećite se mnogo. Znanstveno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uvelike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.
Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kave, alkohola, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.
Kao propratnu terapiju preporučujemo također i redovno uzimanje lanenog ulja i to 1 jušnu žlicu ujutro. Oprez: omega-3 kiseline, kojima laneno ulje obiluje, brzo oksidiraju čime ulje gubi djelotvornost.

Dijabetes
Povišen nivo glukoze u krvi, uslijed nedostatka ili defektne funkcije inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača (pankreas), uzrokuje bolest dijabetes mellitus u narodu poznatoj kao šećerna bolest.
Radi se o oboljenju koje vrlo učestalo među evropskim stanovništvom. Samo u Njemačkoj je broj dijabetičara između 1980. i 2010. godine porastao sa 153 na 285 miliona.
Simptomi dijabetesa, slično simptomima visokog krvnog pritiska, nisu uvijek očiti i može proći dosta vremena dok se ne razviju. Dijabetes se može imati mjesecima ili čak godinama i ne biti svjestan oboljenja ili ne imati jasne simptome dijabetesa. Razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa može dovesti do rane dijagnoze i liječenja. Ako imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma dijabetesa, posjetite doktora:
•    gubitak tjelesne težine
•    jaka glad i žeđ
•    slabost i umor
•    učestalo mokrenje
•    slabljenje vida
Postoje dva osnovna oblika dijabetesa, a to su dijabetes tipa I i dijabetes tipa II.

DIJABETES TIPA I
Najčešće se javlja od 11 do 30 godine života, ali se može javiti i u dugoj starosnoj dobi. Obilježje dijabetesa tipa I je: beta stanice gušterače, koje proizvode inzulin, postupno propadaju, sve dok ne dođe do potpunog nedostatka inzulina, što uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi, koji se potom izlučuje putem urina.

DIJABETES TIPA II
90 % dijabetičara boluje od dijabetesa tipa II. Kao i kod tipa I uzrok bolesti je nedovoljno lučenje inzulina. Uzroci bolesti tipa II, mogu biti posljedice nekih drugih bolesti ili oštećenja gušterače, hormonski poremećaji, genetička predispozicija, upotreba lijekova koji mogu povećati opasnost od pojave bolesti, pušenje i gojaznost. Bolest se najčešće javlja nakon 60 godine života, ali su česti i slučajevi bolesti između 40. i 60. godine života.

Dijabetes u narodnoj medicini
U narodnoj medicini se ulje crnog koristi i kod dijabetesa. Također i moderna znanstvena istraživanja ukazuju na njegovu djelotvornost u pogledu tretmana dijabetičkih simptoma. Trenutno se istražuju mehanizmi i aktivne supstance putem kojih crni kim djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi. Pretpostavlja se da djeluje tako što pankreasne beta-ćelije štiti od oksidativnog stresa, ali ih i stimulira na pojačanu proizvodnju inzulina. Osim toga postoje ukazi na povoljno djelovanje kod dijabetesom prouzrokovane periferne neuropatije.

Receptura:
Ukoliko samo korištenje ulja crnog kima 3 puta dnevno 1 jušne žlice, prije jela ne pokaže očekivane rezultate preporučujemo sljedeće:
1 čašu praha od sjemenki crnog kima, 1 čašu sitno mljevenog omana (neki ga zovu i inula) i 1 čašu sitno mljevenog origana staviti u posudu. Koru nara (neprskanog nara) krupno razdrobiti i ostaviti da se suši 24 sata, a potom sitno samljeti i pomiješati sa ostalim sastojcima. Mješavinu čuvati na hladnom i suhom mjestu.

UPOTREBA:  Uzimati po jednu žlicu ove mješavine 15 minuta prije svakog obroka. Nakon četiri sedmice redovnog uzimanja, količinu postepeno smanjivati. Paralelno s tim je preporučljivo nastaviti sa uzimanjem 1 žlice hladno prešanog nefiltriranog ulja crnog kima prije svakog obroka.

OPREZ: Kod nekih pacijenata  šećer  može naglo spasti i dostići preniske vrijednosti  (hipoglikemija). Stoga  se preporučuju redovne ljekarske kontrole.
Također je za dijabetičare dobro povećati unos magnezija u organizam. Namirnice koje sadrže dosta magnezija su grah, riba, špinat, orasi, banane, narandže …
Preporučujemo također svima koji imaju mogućnost, da nabave čaj od latinoameričkog gorkog krastavca (Momordica charantia) na čije povoljno djelovanje u pogledu dijabetesa ukazuju mnogobrojne naučne publikacije.

Tumori
Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti njegovom pozitivnom utjecaju na jačanje imuniteta. Također je znanstveno dokazano da neki sastojci crnog kima, poput Timokinona, sterola i beta-sitosterola sprečavaju nastajanje ili zaustavljaju rast ćelija tumora te ih uništavaju pospješujući proces apoptoze odnosno programirane smrti ćelija ili svojevrsnog suicida ćelija kao mehanizma kontrole nefunkcionalnih, mutiranih ili drukčije oštećenih stanica. Rezultati istraživanja također ukazuju na mogućnost upotrebe crni kima kao preventivnog sredstva te kod pacijenata kojima je operiran karcinom odnosno koji su primili kemoterapiju te osobama u kojih postoji visok rizik od razvoja tumora. Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma. Uzimanje 2-3 x dnevno po 1 jušne žlice crni kima, je preporučljivo u svrhu umanjivanja neželjenih učinaka kemoterapije, a i poticanja tijela da jača vlastiti imunitet.

Brojna istraživanja raznih svjetskih onkoloških stručnjaka ukazuju na učinkovitost sastojaka sadržanih u crni kimu kod raka debelog crijeva, gušterače, agresivnih oblika raka prostate, raka dojke, leukemije …

Također ga mnogi alternativni i tradicionalni ljekari preporučuju osobama sa povišenim rizikom obolijevanja od tumora (npr. zbog nasljednih faktora).

Nervozna crijeva
Dovoljno je uzimati 3 puta dnevno 1 jušnu žlicu ulja crnog kima. U roku od 2-3 sedmice biste trebali osjetiti znatno poboljšanje.

 

IZVORNIK  www.zdravo-klas.com

Tekst prilagodili: NATURA – kuća čaja i ljekovitog bilja