Ljekovito bilje – sikavica

Sikavica ili gospin trn (lat.Silybi mariae fructus) je ljekovito bilje od čijih se plodova izrađuju ljekoviti pripravci i biljni lijekovi u narodnoj i suvremenoj medicini.

Sikavica je biljna vrsta čije je prirodno stanište južna Europa, južna Rusija, Mala Azija i  sjeverna Afrika, a prošireno je na sjevernu i južnu Ameriku te južnu Australiju. U divljini raste u srednjoj Europi. Za komercijalnu upotrebu najčešće se koristi materijal iz kultiviranih izvora sjeverne Njemačke, Argentine, Kine, Rumunjske, Mađarske i nekoliko mediteranskih zemalja.

Ljekovitost ploda sikavice

Svi navodi o ljekovitosti sikavice osim iz narodne medicine su prikupljeni iz Monografije fitotrapije njemačke vlade i ESCOP-ove monografije – The European Scientific Cooperative on Phytotherapy, i nacionalne hrvatske Farmakopeje.

Mnogi bioaktivni spojevi iz ploda biljke sikavice među kojima su najpoznatiji silimarin, silibin i drugi flavononski derivati a zatim nezasićene masne aminikiseline poput linolenske (60%), oleinske (30%) i palmitinske (9%). Tu je i tokoferol (0.038%), steroli (0.63%) i mnogi drugi spojevi koji su osim narodne tradicije znanstveno – in vivo i in vitro dokazano ljekoviti i to kod:

  • profilakse i liječenja toksičnog oštećenja jetre (alkohol i industrijski otrovi), disfunkcija jetre, post-hepatitični sindrom, kronična degerativna bolest jetre (ciroza jetre i masna jetra). U dvostruko slijepom pokusu moglo se vidjeti da silimarin (140 mg t.i.d.) djelatna tvar iz ploda sikavice značajno smanjuje smrtnost pacijenata sa cirozom jetre izazvanom alkoholom. Profilaksa je učinkovitija od terapije, koja se primjenjuje nakon što je oštećenje jetre već nastalo.
  • utječe na metabolizam kolesterola u jetri i time smanjuje holesterol (link na članak Kako sniziti kolesterol u krvi prirodnim liječenjem)
  • posjeduje snažno protektivno djelovanje na eksperimentalno induciranoj tumorigenezi (rak kože, karcinom prostate i rak dojke), zbog čega bi i njihova upotreba u kemoprevenciji raka trebala biti verificirana.

Kontraindikacije:

  • Nisu poznate.

Nuspojave:

  • Sirova droga: nisu poznate.
  • Standardizirani ekstrakt: povremeni blagi laksativni učinci.

Interakcija s lijekovima:

  • Nije poznata.

Doziranje:

 

  • Ukoliko nije drugačije propisano: prosječna dnevna doza sirove droge je 12-15 g. Prosječna dnevna doza standardiziranog ekstrakta odgovara dozi od 200-400g. silimarina, izračunato kao silibinin. Ukoliko nije drugačije propisano, popiti 1 šalicu 3-4 puta dnevno suhe droge ploda sikavice – pripremljeno kao infuz ili čaj.

 

Priprema čaja od sikavice: preliti 150 ml kipuće vode preko 1 čajne žlice (cca 3.5g) osušenih zgnječenih ili mljevenih plodova sikavice ili: staviti 3g izgnječenog ploda u hladnu vodu, zagrijati do ključanja i kratko dekoktirati – tj odstajati 10-15 min prije upotrebe.

 

Izvor:Wording of the package insert German Standard Licence (St. Zul. 11th Suppl, Published Feb, 1996)

Autor: wellness.hr