Žuti čaj

Žuti čaj sadrži dijetni enzim koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće. Relativno je malo studija provedeno na žutom čaju, međutim uspoređujući sadržaj antioksidansa prisutnih u zelenom čaju, na kojem su provedene mnoge studije vezane uz djelovanje konzumacije zelenog čaja na metabolizam masti, sa sadržajem antioksidansa prisutnim u žutom čaju, postoji određena poveznica s činjenicom da mlađe lišće žutog čaja sadrži nešto veću koncentraciju antioksidansa od lišća zelenog čaja.

– Kako su pokazale neke studije, polifenoli, grupe katehina, posebice epigalokatehin galat (EGCG) povećava i potrošnju energije potrebnu za probavu, zatim apsorpciju i metabolizam hrane. Također, dijetni enzim EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.
Dugotrajni unos EGCG-a čak i pri prehrani koja obiluje mastima, smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase.

Inače, žuti čaj je produkt biljke Camellia sinensis (čajevac) od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, bijeli, zeleni i oolong. Razlika je u tehnologiji obrade i vremenu sazrijevanja lišća, odnosno u stupnju fermentacije.

Važnost polifenola

Žuti se čaj bere dok je lišće mlado i pristupa se procesu parcijalne fermentacije, a dobrobit ove vrste čaja vezana je uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. „In vitro“ studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Zato se pijenje žutog čaja može savjetovati kao pomoć pri redukcijskim dijetama, a idealan je kao pomoć pri rehidraciji organizma i osiguravanju dnevnog unosa tekućine.

Utjecaj žutog čaja na zdravlje

Također žuti čaj sprječava i olakšava kardiovaskularne bolesti, dijabetes, zatim štiti od karcinoma pluća, želuca, jednjaka, duodenuma, gušterače, jetre, dojke, debelog crijeva i kože ali nije lijek. Ima i preventivno djelovanje na pojavu ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava, kao i povišenu razinu kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.
Pozitivno djelovanje ima i glede poboljšanja cirkulacije krvi, eliminacije toksina, potom ubrzavanja metabolizma i apsorpcije kisika u organizmu. Pomaže pri dugovječnosti i mentalnoj pokretljivosti, stimulira rad mozga i oštri um, pojačava otpornost organizma na mnoge bolesti. K tome, prevenira kvarenje i ispadanje zubiju, kao i anemiju. Osim toga, pročišćava mokraću i stimulira mokrenje, pomaže probavu, ublažava smetnje u zglobovima.
Dakle, ne samo da smanjuje žeđ, nego bistri vid i oči čini sjajnima, te produžava život.

IZVORNIK: http://www.cajoteka.com.hr/index.asp