Rooibos čaj

Rooibos čaj ili “crveni čaj ” pripravlja se od fermentiranih,osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis,a kod nas se može nabaviti tek odnedavno.

Rooibos (Aspalathus linearis) je grmolika biljka sa sušnih visoravni Južnoafričke Republike. Rod Aspalathus pripada porodici lepirnjača (Fabaceae )i broji oko 200 vrsta koje su rasprostranjene u Južnoj Africi, a jedino vrsta A. linearis ima gospodarski značaj. Plantažni uzgoj za sada nije uspio u drugim područjima, već samo tamo gdje biljka raste i samonikla. Za širenje spoznaja o ljekovitosti Rooibos čaja zaslužan je ruski emigrant Benjamin Ginsberg, koji je početkom 20.stoljeća prvi počeo otkupljivati i pakirati taj čaj za prodaju. Godine 1930.dr.Nortier podigao je prvu plantažu za uzgoj i doradu Rooibosa i tako je krenuo u svijet.U posljednjih je nekoliko godina postao hit na svjetskom tržištu s izvozom u više od 130 zemalja širom svijeta. Prihvatili su ga čak i Japanci, poznati po dugoj tradiciji uzimanja čaja i probirljivosti u pogledu njegove kakvoće.

Za razliku od uobičajenog crnog ili indijskog čaja (Camellia sinensis ), Rooibos čaj ne sadržava kofein (ili prema prijašnjoj terminologiji tein)pa se može piti i prije spavanja jer djeluje umirujuće. Količina trjeslovina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza. No zato je rooibos bogat flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama (aspalatin, katehin, luteolin, kvercetin, rutin itd.), a sadržava i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. Najnovija istraživanja potvrdila su njegovo antioksidativno djelovanje, što znači da veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao nusproizvod normalnih tjelesnih funkcija. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i štiti od brojnih bolesti, pa i onih najtežih. Pomaže kod alergija na hranu, pelud te kod astme i kožnih alergijskih ekcema. Kao napitak izrazito je ugodnog okusa pa je pogodan za utaživanje žeđi u vrijeme velikih ljetnih vrućina. Budući da sadržava brojne minerale “osvježava ” organizam nakon većih fizičkih napora. Najnovija istraživanja potvrdila su još jedno važno otkriće. Naime, enzim superoksid dismutaza (S.O.D.), koji se oslobađa pri višim temperaturama, veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Taj enzim istovremeno djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, kao što su arteroskleroza, dijabetes, očna mrena, artritis, pa čak i kao prevencija raka.

Zbog protualergijskog učinka, rooibos zauzima posebno mjesto među pomoćnim ljekovitim sredstvima. Posebno pomaže kod alergija na pojedine sastojke namirnica, alergija na pelud, te kod astme i kožnih alergijskih ekcema. Flavonoidi iz rooibosa smanjuju histaminski gubitak našeg imunološkog sustava.
Dokazano je, a i iskustveno potvrđeno, da je rooibos, zahvaljujući svome izrazito bogatome mineralnom sastavu, kao i sastavu važnih esencijalnih elemenata, te niskom učešću tanina koji inače sprečava apsorpciju mikroelemenata, vrlo djelotvoran kod mnogih tegoba.

Ljekovita svojstva

Japanske, njemačke i južnoafričke znanstvene ustanove utvrdile su da je rooibos čaj zdrav proizvod zbog slijedećih svojstava:

 • Magnezij u čaju ima ulogu u očuvanju zdravlja živčanog sustava i djeluje umirujuće. Šalica čaja prije spavanja osigurava miran san, smiruje nervozu, a pomaže čak i kod blage depresije.
 • Rooibos se preporučuje, ne samo zbog bogatog udjela željeza (0,07 mg na 200 ml čaja), već i zbog dodatnih mikroelemenata koji pospješuju apsorpciju, te vrlo niskog udjela tanina, koji je inače otežava. Zbog toga, željezo u ovome obliku ne uzrokuje probavne smetnje i zatvore.
 • Kalcij i fluor imaju vrlo važnu ulogu u održavanju i jačanju zubi i kostiju.
 • Kalij i bakar su neophodni za regulaciju metaboličkih procesa u tijelu.
 • Rooibos je vrlo pogodan, ili čak nezamjenjiv, za osobe koje su na smanjenoj prehrani (dijeti), jer čaj nema kalorijske vrijednosti, ali opskrbljuje organizam neophodnim mineralima, a uz to i uspješno gasi žeđ.
 • Najnovija istraživanja japanskog stručnjaka, dr. Nakana, otkrila su da se rooibos može upotrijebiti i protiv najopakije zarazne bolesti današnjice, side ili AIDS-a, jer smanjuje citotoksičnost stanica zaraženih HIV-om.
 • U svojoj domovini, Južnoj Africi, rooibos se oduvijek upotrebljavao i kao lijek kod raznih želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala i čira). Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika, daleko je boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari.
 • Dokazano je da rooibos čaj umiruje grčeve u crijevima, posebno kod male djece ili kod starijih osoba.
 • Rooibos čaj osvježava kožu i kosu direktno nanesen, a uz to i vrlo brzo otklanja perut.
 • Rooibos čaj je vrlo jak i ugodan mineralni napitak posebno potreban aktivnim ljudima, djeci i starijim osobama.
 • Ne postoje ograničenja količine čaja koja se smije dnevno popiti, jer rooibos ne sadrži nikakve štetne tvari poput kofeina i teina.
 • Konzumirati ga mogu i dijabetičari, te bubrežni bolesnici, jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu.
 • Za vrućih dana preporuča se popiti i preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem.
 • Primjena rooibosa moguća je i u kozmetičke svrhe, prvenstveno u obliku zdravog napitka, ali i kao blagog tonika za ispiranje lica.
 • Isto tako, tamnoj kosi daje sjaj ako se ispire jakim rooibos čajem.
 • Čaj za sportaše i “majčino čudo”

Upotreba rooibosa se proširila danas u mnoge zemlje svijeta. Otkrivena su mnoga nova svojstva, ali i novi načini upotrebe. Kao napitak izrazito ugodnoga okusa, koji izvrsno osvježava, počeli su ga osobito cijeniti sportaši i to kao niskoenergetski mineralni osvježavajući napitak.

Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu pomoći kod nadražene kože i osipa od pelena.
Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Topao ili hladan, sam ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima.

Atribut “Majčino čudo” stekao je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na majke dojilje i male bebe. Majke su prve primijetile umirujuće djelovanje rooibosa na svoju djecu, kada su nakon par šalica čaja podojile djecu. Nervozne bebe obično se umire, a prestaju i mučni grčevi, česti u male djece. Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu pomoći kod nadražene kože i osipa od pelena, te smanjiti kožne upale koje su posljedica iritacije.

Bilo kako bilo, stručnjaci i konzumenti rooibosa iz cijeloga svijeta još uvijek otkrivaju nove kvalitete ovoga neobičnog čaja, te se krug njegovih ljubitelja svakim danom sve više širi.

IZVORNIK: http://www.cajoteka.com.hr